Debutroman om oväntad vänskap

Om du bara visste är en vacker och fängslande debutroman om två kvinnor som möts över generationsgränserna och deras kamp för att ta makten över sina öden. En roman som funnits i mina tankar under tio år innan jag började skriva.

Bokens handling

Boken handlar om Elin som flyr från kärleken och de ständiga mardrömmarna. Hon hamnar på Hallands Väderö – en plats hon svurit på att aldrig någonsin återvända till. Här delar hon fyrvaktarbostad med Anja, en äldre dam som kommit till ön för att måla. Båda bär tunga minnen från det förflutna och släpper inte gärna någon inpå livet, men omgivna av öns dramatiska natur utvecklar de två kvinnorna en speciell vänskap. Tryggheten de känner i varandras sällskap ger dem modet att glänta på de inre dörrar som så länge varit låsta. Plötsligt blir den enas frågor blir den andras svar.

En debutroman som betyder mycket

Inte bara för mig. Utan för många läsare. Jag har fått oroligt många mejl och meddelanden från läsare som vill berätta om vad boken betytt för dem. Fortfarande, trots att det gått tre år sedan den först gavs ut. För mig kommer denna bok alltid betyda något alldeles speciellt. Detta var en berättelse jag haft i huvudet i tio år. När jag väl lät den berättas så blev den också startskottet till något jag aldrig vågat drömma om – ett författarskap.

Finns Hallands Väderö på riktigt?

Ja. Hallands Väderö är en fantastisk liten ö utanför pittoreska Torekov på Bjärehalvön. Ett naturreservat utan bilar men med lösgående kor, får och hästar. Här kan man dyka i kristallklart vatten från klipporna, se sälarna sola sig på kobbarna och vandra genom träsk ena stunden och bokskog den andra. Anja och Elin hyr en av fyrvaktarbostäderna – vilket är möjligt att göra också i verkligheten. Har du chansen att åka hit så gör det! Här ser du vilka tider båtarna går: http://www.vaderotrafiken.se/

Debutroman.gif

Romanen Om du bara visste utgiven av Massolit

 

Share