En roman om hemligheter och sanningar

Hemligheternas skafferi är en roman som handlar om Ina och hennes man Erik. De lever ett tillsynes harmoniskt liv tillsammans. Men när Ina får veta att hon bär på en obotlig sjukdom tar hon sig tillbaka till barndomsön Ven för att söka efter svar på ouppklarade frågor. Varför minns hon inte sina år på ön? Vad hände egentligen den där dagen när hon var sex år gammal? Och varför klarar hon inte av att gå nära de branta backafallen? Svaren hon finner lämnar hon efter sig som ledtrådar i ett korsord.

En udda skara människor på ön

Ett halvår senare kommer Erik till ön för att uppfylla Inas önskan om att lösa korsordet. För varje ord han fyller i kommer han inte bara närmare hennes sanning, utan också sin egen. På ön möter han en udda skara människor. Hundraåriga Signe som lever med sina uppstoppade djur, excentriska Liv som driver krogen Hemligheternas skafferi och Maj som på ett mystiskt sätt vunnit en vistelse på ön, utan att ha tävlat. Snart visar det sig att de alla finns nämnda i Inas korsord och att rutorna avslöjar sanningar som förändrar allt.

Finns Hemligheternas skafferi på riktigt?

I romanen spelar den vegetariska krogen Hemligheternas skafferi en viktig roll. Här står det något helt annat på hyllorna än picklade morötter – något som väcker minnen till liv. Platsen är påhittad men har hämtat inspiration från flera av öns riktiga restauranger, bland annat vegetariska krogen Pumpans café.

Boken utspelar sig på ön Ven

Från skånska Landskrona tar man båten över till Ven med sina karaktäristiskt branta backafall. Här sägs ljuset vara speciellt vilket lockat konstnärer till ön sedan lång tid tillbaka, astronomen Tycho Brahe bodde och verkade på ön under sin storhetstid och klimatet här är så milt att det går att odla durumvete på åkrarna och göra egen pasta. Ön är inte större än att du cyklar runt den på en halvdag.

Gör ett besök på ön: http://www.ventrafiken.se/sv/

Roman.gif

Romanen Hemligheternas skafferi ges ut den 29 maj

Share