Skriva bok

10 ingredienser för att koka ihop en bok!

1. Hundar. Ett måste är hundpromenader. Då tänker hjärnan ut de där smarta grejorna som jag inte skulle komma på framför datorn. Utan hundpromenader, inga böcker. Har du inte hund, låna en eller promenera utan – dock inte med ljudbok i öronen.

2. Sopsäck. Jag måste röja undan i arbetsrummet innan jag börjar skriva bok. Tusen jobbpapper, kaffemuggar och annat stör feelgoodkänslan som behövs för bokskrivande. Lite Feng Shui helt enkelt. Städa, rensa, skriv.

3. Mobilförbud. De timmar jag skriver på allvar måste jag lämna mobilen i ett annat rum. Anders Hansen, som bland annat skrivit ”Hjärnstark” och ”Skärmhjärnan”, berättade i Skavlan om en undersökning bland studenter som visade att deras resultat blev betydligt sämre bara av vetskapen att mobilen låg på skolbänken. Mobilen måste alltså fysiskt ut ur rummet för att inte locka hjärnan!

4. ”Öronproppar”. Då menar jag mer beslutet att stänga ute världen. Att inte lyssna på allt som sker utanför dörren, att inte rusa till sönernas undsättning direkt när de hojtar (de är stooora nu). Att helt enkelt stoppa in mentala öronproppar och gå in i bubblan. På senare tid har detta också gällt sociala medier. Stäng dörren, gå in i bubblan.

5. Post-it-block. Jag och synopsis är ingen bra kombination men i ett tidigt skede av skrivandet sätter jag upp post-it-lappar, olika färger för olika romanfigurer, och skriver kort om scenen för att se vad det är jag egentligen håller på med. Strukturera!

6. Mannen. Han är den som drar upp mig när jag dippar och puttar varsamt när jag tänker ge upp. Du behöver någon som stöttar på vägen, i uppförsbacke och nedförsbacke!

7. Kaffe. Jag hade nog inte fått så mycket skrivet utan denna dryck. Inte för koffeinet tror jag, utan mer för känslan. Hitta något som liksom ger den där lilla lustfyllda känslan när du slår dig ner och börjar skriva. Te, en filt, ett ljus?

8. Mod. Det krävs en god portion mod för att ge sig i kast med något så sårbart som att skriva en bok. Mod hittar jag oftast genom att grotta ner mig i sådant som zoomar ut lite. Det är inte så himla allvarligt – bara gör det! ”Zooma-ut-inspiration” hittar jag i härliga filmer, böcker, som korta quotes på pinterest och via inspiratörer (till exempel Bréne Brown och Marie Forleo). Hitta det som ger dig styrka och jävlar anamma, det i sin tur får dig att känna dig modigare.

9. Regelbundenhet. Det går absolut inte att fuska med detta. Jag måste skriva varje dag under min skrivperiod. Hellre kortare pass och ofta, än långa pass och mer sällan. Det är först då jag verkligen ”lär känna” romanfigurerna. Skriv, skriv, skriv.

10. Skrivarvänner. Ingen förstår en så bra som andra författare. De orkar stöta och blöta, förstår ångesten och litenheten som kan drabba så där helt plötsligt, och känna den där himlastormande glädjen när man firar segrar på vägen. Finns det inga där du bor? Lugnt. Hela nätet är fyllt av härliga skrivmänniskor!

Bild: Pixabay

Please follow and like us:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *