Böcker, Författarliv, inspiration, Skriva bok

5 tips till nya författare

Igår var det ”min dag” på FB-gruppen Feelgoodfredag. Så roligt det var att för en gångs skull reflektera och stanna upp! Jag samlade bland annat några tips till er som vill, eller har börjat, skriva en bok. Tänkte dela med mig av dem här också!

  • Det är en tuff och föränderlig bransch (och svår att ta sig in i). Jag har åkt bergochdalbana under de senaste fem åren. Men vad som än har hänt runt omkring så har jag försökt att koncentrera mig på att skriva den bästa boken jag kan skriva. Det är jag glad för idag. Så första rådet är: SKRIV, SKRIV, SKRIV och tappa inte bort dig själv på vägen.
  • För att kunna skriva den bästa boken – stäng in dig i skrivbubblan. Sociala medier är det roligaste som finns och kan ge mycket pepp på vägen – men kan också suga energi och skapa osäkerhet. Det är lätt att tro att ALLA andra lyckas. Lägg bort mobilen och kryp bokstavligt talat in i manuset ibland. När du tänker och känner som dina romanfigurer – då skriver du det bästa du kan.
  • Ta hjälp av proffs! Jag är så otroligt tacksam över att få jobba med bra förlag som har resurser att lägga på förläggare, redaktörer, korrläsare mfl. Om ni ger ut själv eller ska skicka till förlag och har ekonomisk möjlighet att ta hjälp av en lektör innan – gör det! Eller varför inte önska er en lektörsläsning till julklapp, nyårspresent, födelsedagspresent!!
  • FIRA! Delmål, små steg, stora steg – fira allt som går att fira!
  • Skapa nätverk – på nätet och IRL. Alla de författarvänner jag lärt känna under tiden jag skrivit betyder så otroligt mycket för mig idag. De ”vanliga” vännerna orkar förstås inte lyssna på allt stötande och blötande om böcker och branschen…men det gör författarvännerna. Dessutom finns de där och boostar dig när du behöver det och firar när du når dina mål!

Är du i startgroparna för att skriva en bok, eller har du börjat? Skriv och berätta hur det går! Och fråga om det är något du undrar.

KRAM

Fotograf: Galina N Unsplash

Please follow and like us:
Märkt , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *