Bokevent

Att hålla föredrag

I veckan var jag inbjuden till ett bibliotek för att hålla föredrag. Som författare är det lätt att bäva lite för detta med att stå på en scen och prata. Helst vill man ju sitta på sin kammare och skriva. Men….

…wow. Det händer något när man möter ”sin” publik. Jag har inte varit ute och pratat särskilt mycket men vet att jag är lyckligt lottad. De gånger jag har varit på författarsamtal så har jag fått prata inför en lagom stor publik som dessutom bestått av ett stort antal läsare till mina böcker. Och vilken kick det är att träffa dem IRL.

Inspiration & pepp

Denna gång hade jag förberett en presentation som med ord och bild inte bara skulle berätta om mig och mina böcker rakt upp och ner – utan ge något mer. Inspiration och pepp. Skratt och allvar. Åh, vad roligt det var och vilken fantastisk feedback jag fick.

Tips till dig som ska hålla föredrag (och är nybörjare):

  • Tänk igenom vad du vill ha sagt. Ska du ”bara” berätta om det du är bra på eller vill du bjussa på något mer? Själv vävde jag exempelvis in rolig fakta om vad underhållningslitteratur gör med läsaren fysiskt, psykiskt och i relation med andra.
  • Ska du ”bara” prata eller vill du förstärka med bild? Eftersom mitt föredrag skulle vara i 45 min -1 h så ville jag ha en presentation stödd av bilder, texter och citat. Jag använde mig av Canva för att skapa en presentation som skulle ge – inte bara rätt innehåll – utan rätt visuell känsla.
  • Ett tips är att tänka på samma sätt som när man skriver en bok – början, mitten, slut. En röd tråd. Och gärna ett slut som knyter an till början.
  • Så långt det är möjligt så tycker jag att det är kul att lyfta något personligt till den plats man besöker. Jag var i Perstorp där Arthur Lundkvist-gården ligger och drog kopplingar mellan mitt skrivande och poeten Maria Wine som levde med Arthur under större delen av sitt liv. Jag berättade bland annat hur hon varit min idol vid sidan om rockband som Bon Jovi i min ungdom och hur hennes dikter med all säkerhet satt spår i mitt, ibland lite poetiska, språk.
  • Våga känsla. Var lite rolig, personlig, nära. Det behöver inte vara perfekt. Hur kul är det?
Citat tillsammans med bild piggar upp föredraget.
Citat tillsammans med bilder är bra förstärkare – och så får du några sekunder att andas när du byter bild.
Please follow and like us:

1 reaktion på “Att hålla föredrag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *