Böcker, Författarliv, Skriva bok

Ett lockande bokomslag?

Jag får ofta höra att jag har väldigt lockande bokomslag. Inte alltid dock. I Boden fick jag höra det motsatta.

Efter mitt författarsamtal i Boden kom det fram en kvinna och pratade efteråt. Hon konstaterade att hon nu, efter att ha lyssnat på mig, blev nyfiken på böckerna och skulle läsa dem. Hade jag inte varit där och berättat om mig och böckerna så hade hon däremot aldrig gjort det – på grund av omslagen. De föll henne inte i smaken alls. 🙂

Jag får dock oftast höra det motsatta, att omslagen lockat till läsning. Men det där är verkligen svårt. Hur trogen berättelsen ska man vara? Ofta handlar det ju om att fånga en ton i boken som ska gå igen i omslaget. Villa Havsbris är inte beskrivet i boken så som det ser ut på omslaget, men ska ge en känsla snarare än att vara korrekt avbildat.

Ofta använder man sig av bildbanker när man skapar omslag. Jag fick ett meddelande från en läsare en gång om att en tidning tagit omslaget av Hemligheternas skafferi till en artikel om fästingar! Fast riktigt så var det inte, vi hade bara använt oss av samma bildbank. Lite snopet var det förstås. Och varför just fästingar… sommarens värsting!

Just nu är detta ett favoritomslag. Jag vet faktiskt inte varför. Men varenda gång det sveper förbi i mitt flöde så stannar jag upp lite. Att berättelsen handlar om familjehemligheter och vildblommor gör ju inte saken sämre.

För tillfället tänker jag en del på omslag till det manus jag skriver. Det lär dröja innan den kommer ut som bok men redan nu snurrar tankarna. Vilka omslag älskar ni? Är det viktigt för er att det är personer på bilden? Vilket av mina omslag tycker ni bäst om? Skriv och berätta!

Och om ni skriver en bok som ni tänker ge ut själv så kan ni läsa lite tips här: http://blog.typeandtell.com/sv/hur-ser-ett-snyggt-bokomslag-ut/

KRAM!

Please follow and like us:
Märkt ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *