Bokevent, inspiration

Feelgood – mer än böcker

Feelgoodaftonen på Rival var inte en kväll som alla andra. Det var inte ett bokevent som alla andra. Publiken var inte som alla andra bokälskare. Inte heller författarna var som alla andra författare. Jag ska berätta varför.

Feelgoodaftonen arrangerades av Norstedts tillsammans med Printz, Tara och Gudrun Sjödin. En vacker scen hade byggts upp med korgstolar, mattor och blommor. Publiken strömmade in. Under första akten satt jag i sminket, i greenroom (pratade bland annat med trevliga Malou von Sivers och Jenny Colgan) och deltog sedan i feelgoodpanelen tillsammans med finaste Jenny Fagerlund, Camilla Davidsson och Marie-Louise Marc. I akt två satt vi på främre raden och tittade när Marian Keyes (som för övrigt sålt över 33 milj böcker) äntrade scenen. Närmare pop/rock-konsert än så går inte att komma i bokvärlden. Wow. Publiken älskade henne – och hon älskade publiken tillbaka genom att ärligt och öppet berätta om sitt liv och sitt författarskap, om skämskudde-tankar och svårigheten att helt och hållet vara sig själv.

Underhållningslitteratur gör oss modigare

Marian Keyes samtal ramade in poängen med feelgood. Livet är aldrig helt och hållet rosenskimrande – men poängen är att vi människor kan välja att utvecklas, växa, mogna, hitta styrka i motgångarna. Med humor, jävlar anamma och raka ryggar kan vi välja att inte titta bort utan möta det som finns på vägen. Och växa som människor.  Detta är feelgood-litteraturen bäst på. Jag läste i en tidning att forskning visar att underhållningslitteratur gör oss modigare. Hjärnan gör nämligen ingen större skillnad på vad vi verkligen upplevt och vad vi läst att en romanfigur upplevt! Med andra ord kan man inte läsa för mycket feelgood.

Lockar fram det bästa hos alla

Feelgood-litteraturens förmåga att få oss att skratta, gråta och växa som människor lockar dessutom fram det bästa hos människor. Det finns inga trevligare och roligare läsare. Att signera under ett feelgoodevent är inte bara att skriva sin namnteckning, utan att prata och lyssna. Läsarna och författarna är exceptionellt bra på att lyfta varandra.

Vi lämnade alla feelgoodaftonen lite varmare i hjärtat, lite modigare. Därför är feelgood mer än bara böcker. Det är livet.

Foto när jag signerar: Kajsa Göransson

Please follow and like us:
Märkt , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *