Böcker, Författarliv, Skriva bok

Hur börjar man skriva?

Många drömmer om det. Att skriva en bok. Vissa testar. Andra låter drömmen förbli en dröm. Vissa lyckas. Andra blir en erfarenhet rikare. Men vad är det som får några att ta det där steget – och faktiskt sätta fingrarna mot tangentbordet och börja skriva?

För mig var det andras skrivbloggar som triggade mig att till slut testa. Då hade jag burit på historien om Elin och Anja i tio års tid. Jag hade andats, sovit, levt med denna historia utan att förstå att det var en bok. Tills min egen blogg om min hund Falcon ledde mig till andra bloggar – främst skrivbloggar. Då väcktes tanken, lusten att testa. Så jag gjorde det i smyg utan att säga det till någon. Varje morgon innan jag började jobba satt jag där och skrev kapitel efter kapitel, pusselbit efter pusselbit. Känslan som infann sig efter att ha satt sista punkten (det jag trodde var sista punkten, inte kunde jag veta att det var då det egentliga arbetet…redigeringen….började?) är obeskrivlig för den som inte varit där.

Skriv, skriv, skriv

Det blev en bok som hette ”I träsket blommar svärdsliljan”- en titel jag älskade…och som mitt blivande förlag ratade. Haha! Efter många turer fram och tillbaka föreslog jag den titel jag hade haft som arbetstitel från allra första början – Om du bara visste. 2014 kom den ut och gick enormt bra för att vara en debut. Jag tänker på det där ibland. Vad som hänt om jag inte löst de där skrivbloggarna. Hade jag någonsin börjat skriva en bok då? Jag vet faktiskt inte. Nu är jag inne på min sjätte roman och får ofta höra från andra att de önskade att de kunde skriva. Jag säger… SKRIV. Det kanske inte blir en utgiven roman – men jag kan lova dig att du kommer att växa, se sidor av dig själv som du inte visste fanns, utvecklas. Du kommer att skratta, gråta och fascineras. Och vad det än blir av det så är det dina ord, din berättelse, dina romanfigurer som har fått liv. Det är stort. Faktiskt helt fantastiskt!

Här kommer sju tips på hur du skriver romanen från Skriva.

Please follow and like us:

3 reaktioner på “Hur börjar man skriva?

 1. Såå otroligt roligt att du skriver o skriver! Tack, för senast ?Minns vilken lågmäld profil du hade för sex böcker sedan. Bra gjort ???

 2. Hej!

  Jag gav ut en bok 2010 . Den boken omfattar 574 sidor . Jag tryckte upp 1000 ex, 400 är kvar. Många har jag gett bort i reklamsyfte. Jag är inte rik men för mig är pengar inte problemet.

  Boken fick bra recensioner, bl a av Göran Skytte, som läst varenda sida med stort intresse. Den boken handlar bl a om mina och min hustruns rötter. Det finns en hake, mina böcker har delvis kristna teman.

  Den andra boken är alltså nu i stort sett klar. Den tredje är också skriven, den ligger i skrivbordslådan Men jag som skriver på ett stenålders dator/program, har nu fastnat på diverse banala problem, bilagor och texter som skall flyttas. Jag skulle behöva hjälp med det. Hjälp med marknadsföring och reklam vore också bra.

  Jag hittar någon som är mer intresserad av böcker än av betalning. Men jag betalar gärna om jag får ut något. Ring gärna. Boken kan i bästa fall hamna på utställningar om några veckor alt månader.

  1. Hej! Ursäkta ett SENT svar. Jag är nog inte rätt person att hjälpa dig med detta men det finns förlag/företag som Whip och Vulkan (bara för att nämna några) som kan hjälpa egenutgivare. Vet också att det finns ett kristet förlag som heter Semnos som kanske är intresserat av att publicera. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *