Skriva bok

Myten om förstameningen

Pausar manusskrivande med att bläddra i Bodil Malmstens ”Så gör jag – konsten att skriva”. Som för övrigt har det snyggaste omslaget av alla skrivböcker. Hamnade på sidan om förstameningar. Hon har så klart rätt i att vikten av förstameningen är en myt. Naturligtvis står och faller inte  bokens framgång med första meningen. Samtidigt ska jag erkänna att jag ÄLSKAR genomtänkta, bra förstameningar. När jag tänker efter så har jag ofta köpt böcker bara genom att läsa den första meningen. Först fångar framsidan, sedan baksidan – eller förstameningen. Blev tvungen att plocka fram mina egna böcker för att se hur de inleds:

Om du bara visste: ”Om man översätter jordens ålder till ett dygn varar ett människoliv endast bråkdelen av en sekund.”

Tiden läker inga sår: ”Moirerna var ödesgudinnor i den grekiska mytologin, väverskor som spann varje människas livstråd.”

Hemligheternas skafferi: ”Eriks hand darrar till när han trycker upp det lilla locket på termosmuggen.”

Alltid din dotter: ”I det solblekta, gula huset på åsen där Jill Bergstrand bor står ytterdörren ofta på vid gavel.”

Trots att jag älskar förstameningar så innebär det inte att jag kommer ihåg dem. Jo, en enda kan jag utan att tjuvkika. Maria Ernestams inledande mening till Busters öron: ”Jag var sju år när jag bestämde mig för att döda min mamma.” Hur kan man inte läsa vidare efter en sådan mening??

 

Please follow and like us:
Märkt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *