Böcker, inspiration, Skriva bok

Kom vidare i skrivandet!

Jag läste att det finns en gyllene gräns vid 50 skrivna sidor – att det är där många aspirerande författare fastnar och ger upp. Det är egentligen inte så konstigt. Det man har haft i huvudet under en längre tid är ju inledningen till boken – konflikten. Fastnar du, så innebär det antagligen att du har kommit in i steg två – fördjupningen. Kavla upp ärmarna och fortsätt i dessa tre steg:

1. Lär känna dina romanfigurer på ett ännu djupare plan. Ta reda på hur de tänker, agerar, känner, vad de drömmer om och vad som stoppar dem från att nå drömmen. Det är först när du känner dem på riktigt som du vet vart de är på väg.

2. Mittenpartiet på boken ska inte bara vara en transportsträcka mot slutet. Skapa vändpunkter, hinder, plantera ut små ledtrådar som skapar spänning. Ta hjälp av den dramaturgiska kurvan (bra länk sist i texten). Det är också lättare om du skriver synopsis, har du svårt för det så försök att få ihop ett synopsis för några kapitel i taget. Det handlar egentligen bara om att skriva kort om vad som ska hända framöver. När du lägger ihop kommande synopsis med tidigare så får du ett bättre helhetsgrepp om ditt manus och det blir lättare att skriva.

3. Skriv, skriv, skriv. Lägger du undan ditt manus när det känns motigt så kommer du ha svårt att hitta rätt i tonen, känslan och storyn. Det svåra blir ännu svårare. Skriver du däremot lite varje dag så finns historien där och jobbar på i ditt huvud även när du inte skriver – och plötsligt bara vet du vad som ska hända härnäst och varför!

Bra länk: http://blog.typeandtell.com/sv/dramaturgi/

Länkar till tidigare Skrivtips:

Lycka till med skrivandet – dela gärna med dig hur det går!

KRAM!

Please follow and like us:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *