Okategoriserade

”Att läsa är en demokratisk rättighet”

Susanne Boll är spänningsförfattaren som också skrivit en lättläst romantisk roman för vuxna, Hemlösa hjärtan, som kommer ut på Vilja förlag. Jag passade på att ställa några frågor till henne eftersom jag, som har en son med läs- och skrivsvårigheter, vet hur viktiga de lättlästa böckerna är – för alla åldrar. 

Vad ska man tänka på när man skriver lättläst?

Den som läser kanske inte har svenska som hemspråk, har dyslexi eller bara är en väldigt ovan läsare. Därför är det viktigt att inte använda för långa och krångliga ord och skriva fullständiga meningar. Genom att undvika metaforer och vara tydlig när man börjar ett nytt kapitel angående var och med vilka karaktärer, så slipper den som har fullt upp med språket att fundera på det. Och så är både kapitlen och själva boken kortare än en vanlig roman.

Skrev du först som vanligt och gjorde om den i steg två eller hur gick du tillväga?

Ja, först skrev jag som vanligt, men med ett enkelt språk. Trodde jag. Det visade sig att jag hade mycket att lära och en lång väg kvar innan boken blev lättläst, på riktigt. Jag har arbetat väldigt mycket med texten, tillsammans med en redaktör.

Berätta om Hemlösa hjärtan!

Det var kul att skriva i en annan genre än den jag, som annars skriver spänning, är van vid. Hemlösa hjärtan är en romantisk bok som handlar om den utbrända överklasstjejen Leia – snäll, skör och ekonomiskt bortskämd – som möter den hemlöse hantverkaren Jens som kämpat med ett alkoholmissbruk. Nu är han nykter och har bara några veckor kvar i Stockholms vinterkyla innan han flyttar in. Jens får i uppdrag att renovera köket i Leias fina tvårummare vid Mariatorget. Leia vill få ordning på köket före julen. Då kanske panikångesten försvinner och hon kan andas normalt och få ordning på sitt liv. Leia och Jens är så olika som två människor kan bli på ytan, men samtidigt bär de två hemlösa hjärtan och nu tvingas de spendera veckorna innan jul tillsammans. Efter en fin inledning av relationen börjar de misstänka att allt inte står rätt till med den andra. De bär båda på hemligheter de inte vågar dela och till sist ställs allt på sin spets. Det är en historia om kärlek som övervinner alla hinder, förstås!

Kan du tänka dig att skriva fler lättlästa böcker?

Absolut! Jag tycker så mycket om idén att skriva för dem som annars inte har tillgång till eller undviker böcker för att det är svårt. Att läsa är en demokratisk rättighet, för sjutton. Det ger oss en röst i samhället och utvecklar oss som människor. Vi får ett rikare inre av att läsa och dessutom är man aldrig ensam om man har tillgång till böckernas värld.

 

Please follow and like us:
Märkt

1 reaktion på “”Att läsa är en demokratisk rättighet”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *