Okategoriserade

Skrivtips 2. Ha en plan.

Det är så klart roligast att skriva. Men för att kunna skriva hela boken, och skriva den bra, behövs en idé som håller, drivna karaktärer och intrig. Det behövs en plan – men också lyhördhet om storyn tar en annan väg än den du tänkt.

Jag brukar ha början, mitten och slut klart för mig. Jag vet hur mina romanfigurer ska utvecklas, vad som är själva kärnan och syftet med berättelsen. Visst är det bra att ha en plan så att inte berättelsen börjar spreta åt alla håll, men glöm inte att lyssna på storyn och personerna också. Vill de något annat än det du tänkt från början? Kan det vara värt att testa? I min debutroman hamnade mitt tänkta slut i mitten. Det visade sig att slutet snarare var en viktig vändpunkt. Det tog tid innan jag förstod det eftersom jag höll så hårt i min plan.

Synopsis då?

En synopsis är en kortfattad beskrivning över förloppet och kan göras extremt detaljerad eller i grova drag. Gör du en bra synopsis så blir skrivandet enklare och du vet vart du är på väg. Scrivener är ett program som många författare gillar eftersom det strukturerar upp skrivandet. Själv har jag aldrig lyckats att skriva en bok utifrån en bra synopsis, jag jobbar istället baklänges och skriver ett kortfattat händelseförlopp på post-it lappar under arbetets gång. Det blir som att bygga upp en karta allteftersom. På så vis får jag en överblick och kan snabbt se var jag planterar ut storyns viktiga frö, om vissa partier blir för långa osv.

Planera din bok!

  1. Beskriv karaktärerna så noga du kan; hur tänker de, drivkrafter, relationer, problem, personliga drag?
  2. Skriv ner början, mitten och slut. (Tänk igenom meningen med boken. Vad är det du vill?)
  3. Kan du bygga på med mellanscener till en mer detaljerad synopsis så gör det.
  4. Visar det sig att storyn envisas med att ta en annan väg än den du tänkt – go with the flow!
Please follow and like us:
Märkt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *