Okategoriserade

Skrivtips 3. Love deadlines.

Jag har levt i en lycklig bubbla av flerbokskontrakt. Eftersom jag gett ut mina böcker tidig sommar har arbetsprocessen sett ungefär likadan ut. Året har varit indelat i pitcha idé (våren), skriv grovmanus (vår och sommar), putsa manus (höst), redigera (vinter), korra (vinter/tidig vår). Det har varit LYXIGT med tydliga deadlines!

Just nu har jag inget nytt kontrakt och märker direkt att det är svårare att få ett bra flyt – alltså att lägga tid på rätt saker. Men det går. Det har gått förr.

Det du behöver är att ge dig själv egna deadlines. Bestäm dig för att skriva ett visst antal ord per dag eller vecka exempelvis. Anledningen till att jag skriver ord och inte tid är att det är lätt att fastna i formuleringar. Det kan man peta med sedan, när grovmanuset är klart. Min debut satte igång på allvar när jag började ha en räknare för antal skrivna ord på min dåvarande blogg.

Viktigast av allt är att skriva så kontinuerligt som möjligt. Helst varje dag. Först då händer det något på riktigt med språk och story. Du kommer in snabbare i din berättelse och behöver inte fundera så mycket över dina romanfigurer – du blir dem direkt när du sätter fingrarna på tangenterna. Går det trögt – ge inte upp. Bestäm dig för att skriva en stund varje dag och se vad som händer.

Och försök att hitta din perfekta skrivtid. Min är tidig morgon. Det jag skriver på morgonen är alltid bättre än det jag skriver på kvällen. Är din tid också på morgonen?Känns det körigt med familj och jobb? Sätt klockan innan familjen vaknar, koka en kopp kaffe, tänd ett ljus och sätt dig. Nu har du en naturlig deadline tills familjen ska väckas. Bara det kommer att få din hjärna att jobba! Jag lovar!

Bra deadlines!

  1. Sätt upp en realistisk deadline för din bok och dela upp tiden i deldeadlines: synopsis, research, skriva grovmanus, putsa manus, redigera/korra.
  2. Skriv varje dag. Hellre lite och ofta, än sällan och länge. Ge dig själv dagliga minideadlines, ett par timmar då du stänger telefon, dörr och alla sociala medier.
  3. Sätt upp deadlines för antal skrivna ord (detta måste inte hållas till punkt och pricka utan handlar mer om att vara effektiv och få ett flyt). Man brukar prata om att en roman är ca 90 000 ord (mina är kortare). Hur många ord ska vara skrivna till sommaren för att du ska få den klar när du vill?
Please follow and like us:
Märkt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *