Okategoriserade

Skrivtips 4. Läs.

Förutom att skriva, skriva, skriva så handlar bokskrivandet också om att läsa. Mycket, ofta och blandat.

Läs böcker utanför din egen genre – jag ska erkänna att jag är dålig på detta. Och läs böcker om att skriva! Det finns hur många bra böcker om skrivandet som helst (jag listar några stycken nedan), läs skrivbloggar (det var så jag själv började skriva – genom att läsa om andras skrivande!) och lyssna på skrivpoddar. I ett tidigare inlägg har jag listat massor av poddar, du kan länkas till dem här!

I senaste numret av Vi Läser finns en riktigt bra intervju med Malin Persson Giolito där hon berättar om hur hon läser andra författares verk för att hitta nycklarna till sitt eget berättande. Hon försöker hitta vilka verktyg som författaren har använt för att nå en viss effekt och för över dem till sitt eget skrivande. Så som musiker ständigt jobbar! Testa!

Sist men inte minst läs och följ andra författare på sociala medier. Det är en aldrig sinande källa till inspiration. Skrivandet kan vara en väldigt ensam syssla, vänner och familj som själv inte skriver tycker oftast att det är ganska ointressant att diskutera skrivandets ups and downs, om den underbara och galna bokbranschen, om refuseringar och drömkontrakt. Vi andra, vi som skriver, orkar lyssna och prata hur länge som helst! Jag har skapat ett nätverk av skrivande människor som jag följer och att träffa dem IRL är utan tvekan något av det roligaste som finns!

Läs om att skriva:

  1. Bodil Malmsten – Så gör jag
  2. Patricia Tudor-Sandahl – Ordet är ditt
  3. Elisabet Norin – Tre enkla regler finns inte
  4. Stephen King – Att skriva
  5. Elisabeth George – Skriv på!
  6. Catrin Tollström – Fängsla dina läsare

Lycka till!

 

 

 

Please follow and like us:
Märkt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *