Okategoriserade

Skrivtips 5. Dramaturgi.

Oavsett genre så behövs en dramatisk kurva. Här är en länk till text och bild på en kurva inom filmdramaturgin som är bra (brukar vara densamma som bokens). Självklart skrivs inte alla böcker exakt likadant men någon form av dramatisk kurva behövs för att inte boken ska kännas platt.

I stora drag innebär en dramaturgisk kurva att du först sätter tonen i boken, presenterar romanfigurerna och lyfter fram intrigen så att läsaren blir nyfiken och vill fortsätta att läsa. Därefter handlar det om att utveckla och fördjupa berättelsen och de konflikter romanfigurerna ställs inför. Händelseutvecklingen trappas upp tills den når en stor vändpunkt och sin topp. Därefter kommer upplösningen och någon form av slutsats. Om någonting haltar i din berättelse så brukar man kunna se problemet genom att titta på historiens dramatiska kurva. Presenteras intrigen för långt in i berättelsen? Är kurvan för platt, saknas vissa delar helt? Finns det lösa trådar på slutet? Och kanske det viktigaste, hamnar de stora vändpunkterna rätt? Alltså den första mellan presentation och upptrappning och den andra innan händelseförloppet når sin topp? Ha koll på din dramaturgiska kurva under tiden du skriver så ger du berättelsen en bättre chans att fånga läsarna.

Och ett litet bonustips…. FIRA! Ja, det kan  verka som om vi författare dricker mycket bubbel – men är det något som verkligen är värt att fira så är det konsten att skriva en bok. Oavsett vad som händer sedan när manuset är klart så är det ett faktum DU har skrivit en BOK. Det är värt att firas!

Please follow and like us:
Märkt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *