Okategoriserade

Möt författare Eva Rydinger!

Varför skriver man en bok och hur förändras man som människa av att skriva? Jag frågade Eva Rydinger, författare till ”Härifrån till verkligheten” – som handlar om uppgörelsen mellan en mor och hennes vuxna barn. En riktigt bra relationsroman!

Varför skrev du din första bok?

Jag är copywriter i botten och ville utmana mig själv med att skriva något annat. Något som var längre och krävde mer av mig som skribent. När jag tog mina första trevande steg mot min debutroman trodde jag aldrig att jag skulle ha tålamodet att klara av det. Jag är nämligen typen som älskar att starta nya projekt men har svårare för att avsluta och komma i mål. Men jag lyckades – och nu är jag fast!

Visste du redan från början vilken typ av bok du ville skriva, eller har det vuxit fram på vägen?

Jag visste från början att jag ville skriva om relationer och om det svåra och komplexa i att vara människa. Jag låter därför människor hamna i ett korsdrag av känslor och tankar. Målet är att med nerv och närvaro beröra, underhålla, väcka tankar och möjligen också ge nya insikter till bokens läsare.

Finns det ett underliggande budskap om man skrapar lite djupare – vad i så fall?

Människor läser böcker och ser på film med olika ryggsäckar och utgångslägen och det är väl egentligen i det gränssnittet som berättelsen skapas. Jag tror därför att det underliggande budskapet skapas hos läsaren.

Har ditt liv, din person, förändrats sedan du började skriva böcker?

Troligen mer än vad jag har tänkt på. Men ett konkret exempel är att jag sa upp min anställning och började frilansa istället. Det har gett mig mer utrymme för skrivandet då jag själv bestämmer över hur jag jobbar. Jag prioriterar också mitt skrivande på fritiden vilket säkert går ut över andra aktiviteter. Jag försöker dock vara noga med att inte tappa bort mina vänner och ha tid över för min familj.

Var befinner du dig i bokskrivandet/utgivandet nu?

Jag skriver parallellt på två olika manus. Det ena innebär ett helt nytt grepp beträffande handling, perspektiv, tid och miljö. En rejäl utmaning som jag fortfarande inte vet om jag kommer ro i land med. Men jag behövde göra något annat efter tre relations- och samtidsromaner. Vad mitt nästa projekt ska handla om vet jag inte ännu. Ett oskrivet blad …

 

Please follow and like us:
Märkt , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *