Okategoriserade

Vad gör redaktören med min bok?

Under senaste månaden har jag nämnt redaktören och redigeringen av boken ganska ofta. Många undrar vad redaktören gör och om det inte är jobbigt när en annan person rör i texten. Nej, det är inte jobbigt. Snarare nödvändigt. Jag skriver en berättelse. Men jag, liksom de flesta andra författare, använder för många ord. Redaktören putsar, stryker, ifrågasätter, påpekar när tidsperspektiven inte riktigt fungerar, tar bort onödiga adjektiv, ser över struktur. En redaktör ser på orden och storyn med nya ögon, vilket ger hela texten ett lyft. Här kommer ett exempel:

Innan redigering:

”Lycka till på resan”, ropar Jill efter Maj som börjat gå mot sitt hus, och förbannar samtidigt sig själv för att hon inte kommit ihåg att avboka mötet.

Efter redigering:

”Lycka till på resan”, ropar Jill efter Maj och förbannar att hon inte kommit ihåg att avboka mötet.

När jag skrev min debutroman läste jag samtidigt Stephen Kings bok ”Att skriva”. Han delar med sig av denna bild (infogad i inlägget) av sitt manus efter redigering. Och då har han ändå släppt ett antal böcker….Hur mycket en redaktör arbetar med texten är väldigt olika, det beror både på författare och redaktör. Men helt klart är att de gör ett enormt viktigt jobb för slutresultatet!

Vill du höra två redaktörer och två författare berätta om sitt samarbete så finns det en intervju här i Skrivarpodden

 

Please follow and like us:
Märkt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *