Författarliv, inspiration, Skriva bok

Romanfigurer som griper tag (del 2)

I förra inlägget pratade jag om VAD din huvudperson vill. Nu är det dags att gå vidare till varför. Men först ska jag sätta in Sophie från Villa Havsbris i gårdagens frågor.

Så här skulle man kunna svara på gårdagens frågor om vad Sophie i Villa Havsbris vill.

  1. Sophie tror att hon lever precis det liv hon vill leva när boken tar sin början – som karriärmänniska i Berlin. Ensam är stark.
  2. Hon har uppnått sitt mål i livet, men varför är hon inte lycklig? Det beror på att hon flytt från sitt förflutna.
  3. Den omvälvande händelsen – att hon ärver sitt barndomshem, Villa Havsbris, – vänder upp och ner på hela tillvaron. Nu måste hon vara i Skepparkroken, bland alla gamla minnen för att rusta upp huset innan försäljning. Motsatsen till det liv hon lever i vanliga fall.
  4. För Sophie handlar nu allt om att rusta upp för att sälja. Det första delmålet är att skaffa hjälp med detta. Och det är ju då Isak, Martin och Katja kommer in i bilden.

När du vet vad din romanfigur vill – så är det dags att dyka in i frågan VARFÖR? Vad är det som motiverar henne att kliva över alla trösklar för att nå målet? Motivationen kommer att vara berättelsens bränsle – det som driver historien framåt, så fundera lite extra på just det.

Så… ställ nu dessa två frågor:

  1. Varför vill din karaktär det hon vill?
  2. Vad skulle det betyda för din karaktär att uppnå målet?

Lycka till med skrivandet – imorgon tittar vi på vad som står i romanfigurens väg – yttre och inre hinder!

KRAM

Foto: Unsplash Jess Bailey

Please follow and like us:
Märkt ,