Författarliv, inspiration, Skriva bok

Så blev jag författare!

Jag får ofta frågor om hur jag blev författare. Hur gör man? Ja, det finns säkert lika många sätt som det finns författare. Så här var det för mig!

Jag har aldrig gått någon utbildning eller kurs för att lära mig att skriva en roman. Däremot utbildade jag mig till journalist för länge sedan och har haft skrivandet som yrke sedan dess. Det är inte i närheten av samma sak – men det har säkert inneburit fördelar i vanan vid att jobba med språket.

Mer än tur

När jag gav ut min första roman 2014 så sa jag ofta att jag hade tur som lyckats få en bok utgiven. Men fem böcker handlar förstås om mer än bara tur – även om det är bra att ha lite flyt mellan varven. När jag tittar tillbaka på mitt liv så ser jag att skrivandet och läsandet har löpt som en röd tråd. Det har antagit olika skepnader – i en period skrev jag mest dikter, en annan låttexter – men det har hela tiden funnits där.

Bloggen ledde till bokskrivande

När jag var gravid med första sonen (som fyller 20 i år:-)) dök plötsligt en historia om den yngre tjejen Elin och den äldre kvinnan Anja upp på mina hundpromenader. Den kom som små pusselbitar som kunde sättas ihop i scener. Att det var en bok hade jag ingen aning om – jag trodde det var någon form av gravidnyck.

Många år senare började jag blogga om mina hundar, och snubblade då över bloggar om att skriva bok. Jag började följa ett flertal bloggare som skrev om deras dröm och kamp för att lyckas. Och för första gången tänkte jag tanken…kanske berättelsen om Elin och Anja var en bok?

Upp- och nedgångar

Så jag satte mig och skrev. Jag hade ingen aning om hur man gjorde, visste inget om dramaturgiska kurvor eller synopsis. Jag började från sidan ett och fortsatte framåt. Ganska snabbt insåg jag att huvudet hade historien, och att min roll vid datorn var att hänga med på tangenterna.

Fem böcker senare vet jag mer, men inte i närheten av allt, jag har haft upp- och nedgångar, varit nära på att ge upp och plötsligt fått vind i ryggen. Jag vet att detta är det roligaste jag någonsin gjort, att det format mig som människa och att jag aldrig vill sluta skriva!

Mina tre tips till dig som också vill bli författare:

  1. Ge aldrig upp drömmen!
  2. Å ena sidan…du behöver inte kunna allt innan du startar – gå på känsla först och ta alla måsten sedan om de känns som hinder på vägen.
  3. Å andra sidan…ju mer man lär sig om hantverket desto tryggare blir man – läs böcker om skrivandet, gå skrivkurser, gå med i skrivarnätverk när du är redo för det!

Lycka till!

Please follow and like us:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *