inspiration, Skåne

Skånska smultronställen!

I sommar kommer min femte roman ut. Precis som tidigare utspelar den sig i nordvästra Skåne. Här kommer tips på smultronställen i böckernas spår.

Hallands Väderö (Om du bara visste)

En sagolik ö utanför Torekov. Här finns inga vägar, affärer (jo, ett litet café) och knappt några hus – men det finns svärdsliljor i träsken, sälar på kobbarna och kristallklart vatten!

 • Missa inte Liggande linden på väg mot fyrvaktarbostäderna.
 • Söndre skog – här bland vitsipporna skrek Ronja Rövardotter sitt vårskri i filmen.

Mölle (Tiden läker inga sår)

Vackra Mölle med sin spännande historia som badkulturens vagga – det var ju här kvinnor och män badade tillsammans när detta fortfarande ansågs syndigt. Direkttåg gick hit från Berlin på den tiden.

 • Promenera från Mölle till historiska badplatsen Ransvik och fika på Ransviks havsveranda!
 • Josefinelustgrottan på Kullaberg. Parkera bilen vid Josefinelust och ta den gula leden norrut. Följ den gamla stentrappan från 1800-talet ner till Josefinelustmalen.

Ven (Hemligheternas skafferi)

Denna sagolika ö utanför Landskrona som rymmer så mycket trots sin litenhet: egenodlad durum, egengjord glass, egen whisky, konstnärer, hantverkare, mysiga krogar och vidunderlig natur.

 • De branta backafallen är ett måste att både blicka upp på, och blicka ner från. Magiskt!
 • Alpackatrekking – ta en promenad med alpackorna. Rofyllt och avstressande (och ät en vegetarisk rätt på Pumpans café och shoppa något fint på Paviljong 1916 där båten lägger till).

Söderåsen (Alltid din dotter)

Underbar natur, nationalpark, mysiga gårdsbutiker, småskaliga producenter av allt från sylt, till öl och kött. En lisa för själen!

 • Odensjön – denna cirkelrunda sjö omgiven av höga rasbranter som sades vara bottenlös förr i tiden. Ta med fikakorgen!
 • Kopparhattsrundan som går genom den trolska Skäralidsdalen och passerar den kända utsikten Kopparhatten.

Skepparkroken, Ängelholm (Villa Havsbris)

Man behöver egentligen inte åka utomlands när man har de skånska kusterna nära. Skepparkroken är en liten idyll mellan Vejbystrand och Skälderviken – två riktiga badparadis.

 • Klitterhus är en fantastisk restaurang med gamla anor som ligger precis vid stranden (Ängelholms havsbad).
 • Byn Skepparkroken – strosa runt i de trånga gränderna, titta på korsvirkeshusen och sätt dig på bänken vid havet och filosofera över livet med utsikt över Kullaberg.

Har du varit på någon av dessa platser? Har du andra fina tips? Skriv gärna!

Please follow and like us:

3 reaktioner på “Skånska smultronställen!

 1. Hej Caroline, började just läsa Villa Havsbris och vilken överraskning att den utspelar sig i Skepparkroken.Där har jag bott i 17 år och det blev sååå roligt att hitta denna fina plats i din bok. :-). Tycker mycket om dina böcker och din bok ”Om du bara visste” var härlig läsning.
  Tack
  Mvh Tina

  1. Åh så roligt! Vi har verkligen fantastiska platser i nordvästra Skåne – perfekt för lite feelgoodiga och dramatiska historier:-)!

  2. Åh så roligt! Har träffat så många som på ett eller annat sätt har anknytning till denna fina lilla plats sedan boken skrevs:-)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *