Författarliv, Skriva bok

Skrivtips: Fånga läsaren!

Har du kommit en bit på vägen med skrivandet av din bok? Har du tänkt på hur (och när) du fångar dina läsare?

Tricket är att kroka fast dina läsare redan från början, göra dem nyfikna, få dem att inte kunna släppa taget om din bok. En oväntad eller dramatisk händelse, en fråga, en mening, en udda karaktär, en känsla – vad det är som fängslar beror på vilken berättelse du skriver men syftet är att gripa tag i läsaren och få henne att känna ”detta måste jag veta mer om”. Håller du på och skriver ett bokmanus – gå tillbaka och se efter var din krok finns. Kan den komma tidigare? Är den tillräckligt stark, kickar den igång nyfikenheten, drunknar den i onödig information? Ta fram dina favoritböcker och se efter hur deras första sidor är formulerade. Kan du se exakt var de planerat att kroka fast dig?

Trigga nyfikenheten

Delia Owens inleder sin bok ”Där kräftorna sjunger” med en beskrivning av träskmarken där Chase Andrews döda kropp ligger, om hur dessa marker skulle sugit ner kroppen och gömt den för gott – om det inte varit för att två pojkar just denna stund cyklade till brandtornet och fick syn på en jeansjacka. Som läsare måste man ju bara veta vad som hänt.

Min egen bok Hemligheternas skafferi inleds med en kort sida där Erik sitter på en bänk vid de branta Backafallen på Ven. En korp landar på hans axel, sveper vingspetsen mot hans kind och lyfter igen. Sidan slutar med orden: Erik dricker upp de sista kaffedropparna och viskar till havet som fyrtio meter nedanför honom vildsint slår mot de branta backafallen.

”Ina, jag älskar dig, men vad har du gjort?”

Lycka till med skrivandet!

Please follow and like us: