inspiration, Livet

Tacksamhet föder lycka

Jag är så otroligt tacksam över att jag har möjlighet att skriva böcker – och får dem utgivna. Det sliter ibland, men det är värt varenda sekund. Även om man ägnar semestrarna med en dator i knät, lägger alldeles för lite tid på gymmet och känner sina romanfigurer bättre än man känner sina riktiga vänner.

Bokskrivandet är så mycket mer än bara att skriva en bok. Det är ett sätt att leva. Det är jag så tacksam över att få göra. Jag är tacksam över att ha så många fina och kompetenta människor runt omkring mig som hjälper till på vägen.

Effekter av tacksamhet

Jag är tacksam för så mycket annat också. Mina barn, min man, min hund. Tacksam över att må bra. Tacksam över att kunna njuta av livet. Tacksam över mitt jobb. Tacksam för den lilla stunden här och nu. Jag har fått min beskärda del av livets svarta hål – kanske det är det som gör att jag ofta påminner mig själv om att vara tacksam. Även för de små sakerna i vardagen. Och jag är helt övertygad om att denna tacksamhet hänger ihop med att jag ofta känner mig lycklig.

Hittade en intressant artikel på battrehalsa.nu som handlade om studier som gjorts om effekterna av tacksamhet:

  • Man blir gladare
  • Man får bättre hälsa (studier visar att immunförsvaret stärks, man sover bättre, stressar mindre)
  • Man blir mer närvarande
  • Man får ett rikare socialt liv (man blir mer utåtriktad, förlåtande, förstående)

Tacksamhetsdagbok

Eller som Sanna Sporrong (som har skapat en så fin tacksamhetsdagbok) skriver på sin sida Sporrongform.se att ”vi ofta tänker att lycka föder tacksamhet, när det i själva verket är tvärtom.” Med andra ord – tacksamhet föder lycka.

Hjälp hjärnan

Skriver du tacksamhetsdagbok? Tanken med en sådan är att skriva ner saker man varit tacksam över under dagen. Stort som smått. Testa! Det är så otroligt lätt för hjärnan att fokusera på irritationsmoment, jobbstress och annat negativt, men genom att verkligen skriva ner vad man är tacksam över så skiftar man fokus till det som är positivt. Så är det med hjärnan, ibland får man helt enkelt hjälpa den på traven.

Please follow and like us:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *