Okategoriserade

Vill du också skriva en bok?

Gör det! Vet du inte hur du ska börja så finns det massor med bra böcker som kan leda dig rätt. Men utgå alltid från dig själv. Den metod som är bra för någon annan behöver inte vara bra för dig. Själv vet jag att synopsis – alltså en översikt och summering över berättelsens viktigaste händelser – är bra (för vissa nödvändig) men jag lyckas inte riktigt. Det är som om jag inte vet historien förrän jag verkligen skriver den. På Bokmässan förra året satt Anna Jansson i samma panelsamtal som jag och berättade att hon inte skrev synopsis. Hon gick ut med hundarna, sedan satte hon sig och skrev. Som jag! Det finns en metod för alla!

Mina fem tips för dig som vill skriva en bok:

  1. Fixa en bra plats att skriva på. Vissa sitter med en bärbar dator i soffan, andra vid köksbordet eller vid ett skrivbord. Vad känns bäst för dig?
  2. Tänk ut början, mitten och slut. Vill du prova att göra en mer detaljerad synopsis så gör det! Fundera över vad meningen med boken är. Vad är det du vill med den?
  3. Skriv lite varje dag. Kontinuitet gör underverk för berättelsen och skrivandet.
  4. Försök att bara skriva på utan att redigera och putsa för mycket. Det kan man göra sedan när boken är grovskriven.
  5. Kör du fast? Inspireras av andra. Det finns massor med skrivbloggar och skrivgrupper på FB. Alla trevliga, kreativa, kämpande människor man träffar på vägen gör bokskrivandet så mycket roligare – och enklare!

Ann Ljungberg är författarcoach, lektör och skrivkursledare bland annat. På hennes hemsida finns flera skrivkurser, bland annat en gratiskurs på 26 veckor för dig som vill komma igång och skriva en bok. Läs mer här!

 

Please follow and like us:
Märkt , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *